Saopštenje za javnost povodom slučaja trovanja u Smederevu

Medijima:

Dnevni list „Blic“ i elektronska izdanja

Dnevni list „Telegraf“ i elektronska izdanja

Prva sprska Televizija emisija „Na mestu zločina sa Mašanom“

Dnevni list „Večernje novosti“ i elektronska izdanja

Medijska mreža doo Beograd-Stari grad, Srpski telegraf i portal republika.rs

Dnevni list „Kurir“ i elektronska izdanja

Dnevni list „Alo“ i elektronska izdanja

Online portal Espreso.rs

Online portal Mondo.rs

Zajednički odgovor Advokatske kancelarije Batić i Đorđević na natpise u medijima

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, ovim putem objavljujemo odgovor na natpise gore navedenih medija u vezi sa našom klijentkinjom Sanjom Nikolić iz Smedereva koja  je u gorenavedenim medijima u periodu od 27.04.2018 do 03.05.2018. više puta označena da je „otrovala kolege Poljoprivredno savetodavne službe u Kolarima“, „sipala otrov u kafu“, „pokušala da pobije kolege zbog mobinga“, „ otrovala kolege zbog ljubavnika“, itd.

Smatramo da postupanje medija prema našoj klijentkinji Sanji Nikolić i njenoj porodici nije nimalo etički, da se zakon o javnom informisanju svakodnevno ovakvim postupanjem krši, te da je novinskim natpisima senzacionalističke prirode prekršena pretpostavka nevinosti našeg klijenta zagarantovana Ustavom Srbije kao i članom 73 Zakona o javnom informisanju i medijima. Zakon jasno određuje članom 74 da se u izveštavanju povodom krivičnih postupaka mogu koristiti informacije koju su objavljene isključivo na glavnom pretresu ili do kojih se došlo putem pristupa informacijama od javnog značaja.  Protiv Sanje Nikolić u toku je predistražni postupak, dakle, nije ni podignuta optužnica ,dok se mediji postavljaju kao da je postupak već okončan,a ona pravnosnažno osuđena.

Postupanjem medija se svakodnevno nanosi nemerljiva šteta Sanji Nikolić , te apelujemo na  sve medije kojima je ovaj odgovor upućen da se ubuduće uzdrže od kvalifikacija koje u ovom momentu  jednostavno , ne postoje.  Molimo i udruženja novinara da reaguju jer je danas nažalost postao trend komentarisati krivične postupke, osuđivati ljude bez dokaza i uništavati nečije živote zarad čitanosti.

Novinarska profesija sa sobom nosi i jednu veliku odgovornost, jednim neopreznim tekstom ili naslovom može etiketirati ljude za ceo život, kao prestupnike, preljubnike ili u ovom slučaju „trovačice“, te ovim putem šaljemo jedan apel svim medijima da ubuduće razmišljaju o posledicama njihovih tekstova na one o kojima pišu, kao i na njihove najbliže koji i sami trpe posledice ovakvih tekstova.

Takođe, molimo gorenavedene medije da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima ovaj naš zajednički odgovor objave u svim izdanjima, na odgovarajućim stranicama na kojima  se nalazila sporna informacija, te da isti objave u prvom narednom izdanju medija.

Advokati Advokatske kancelarije Batić iz Beograda i Advokatske kancelarije Dušan Đorđević iz Smedereva