3D REKONSTRUKCIJA UBISTVA GARDISTA

VESTI/NAJAVE

06.12.2016.godine u Medija Centru, biće prezentovana forenzička 3D rekonstrukcija ubistva gardista a čije porodice zastupamo , koju je uradio Centar za forenzička istraživanja doo Novi Sad (CFI doo Novi Sad).

Na konferenciji za medije prisustvovaće advokati Olgica Batić i Aleksandar Đorđević kao i advokat Predrag Savić i porodice ubijenih gardista.

Forenzička 3D rekonstrukcija se vrši primenom najsavremenije laserske tehnologije i posebno za to namenjenog softvera. Forenzička 3D rekonstrukcija se koristi u situacijama kada klasična rekonstrukcija nije moguća, usled izmene lica mesta. Za forenzičku 3D rekonstrukciju je nebitno kada se događaj desio (pre mesec – dva, godinu – dve, deset, dvadeset godina…)

Osnov forenzičke 3D rekonstrukcije je snimanje lica mesta laserskim 3D skenerom. Objekti i rastojanje između objekata se snimaju sa milimetarskom preciznošću. Dobijen rezultat se obrađuje u softveru za rekonstrukciju krivičnog dela, u kom se utvrđuje putanja projektila, mesto gde je stajao oštećeni i gde je morao da stoji strelac.

Najsloženija nerešena ubistva nisu problem za forenzičku 3D rekonstrukciju. Ovu najsavremeniju tehnologiju koristi svega par zemalja u svetu (a Srbija je jedna od njih). Forenzička 3D rekonstrukcija je već primenjena u nekoliko predmeta: u VJT u Novom Sadu i VJT u Nišu.

Forenzičku 3D rekonstrukciju ubistva gardista prezentovaće ekpsperti CFI doo Novi Sad.

U nastavku konferencije roditelji stradalih gardista i njihovi punomoćnici obavestiće Vas o daljim koracima koje preeduzimaju da bi rasvetlio ovo ubistvo, otkrili i kaznili počinioci.

http://www.mc.rs/foreznicka-3d-rekonstrukcija-ubistva-gardista-u-topcideru.4.html?eventId=10373